Selecteer een pagina

De bouw is gestart!

Op een stralende dag op De Terpen, Het Onderdijks aan de groene rand van Kampen komt het Groene Burenerf, met het eerste buurtwarmtenet van Kampen. Vandaag vierden toekomstige bewoners, buurtbewoners en betrokken stakeholders samen de start van de bouw.

Wethouder J.P. van der Sluis van de gemeente Kampen en directeur E. Leideman van woningcorporatie deltaWonen hebben samen het stuk eerste geïsoleerde leiding van het buurtwarmtenet gelegd.

“Ik ben blij dat we vandaag de start van dit bijzondere project kunnen vieren. Dat huurders door middel van CPO hun eigen woning kunnen ontwikkelen, draagt bij aan hun woongeluk. En woongeluk is precies datgene waar alle medewerkers van deltaWonen elke dag hard voor werken.” – E. Leideman, directeur deltaWonen

het Groene Burenerf
De Groene Buren Kampen bouwen samen een 21ste- eeuws ‘boerenerf’ aan de rand van Kampen. Hier komen 26 woningen, midden in een natuurinclusieve, groene woonomgeving op De Terpen, op het Onderdijks in de IJsseldelta. Ze hechten aan duurzame, sociale samenhang met ruimte voor diversiteit: elkaar kennen en omzien naar elkaar. Er komen 10 sociale huur- en 16 koopwoningen in diverse prijsklassen.

Samen beheren de Groene Buren straks een ontmoetingsruimte en groen op het erf. Er wordt zoveel mogelijk biobased in hout en gezond gebouwd. Alle woningen zijn ‘nul-op-de-meter’ ontworpen en krijgen een energielabel A++++. Ramen krijgen driedubbel glas, daken krijgen veel zonnepanelen en de isolatie is uiteraard erg goed. Uniek is dat het erf een erfwarmtenet krijgt, uniek in Kampen.

Het erf wordt natuurinclusief, biedt veel ruimte aan biodiversiteit en groenbeleving en gaat slim om met water. Samen met buurtbewoners en de gemeente hebben de Groene Buren al een buurtmoestuin en -fruitgaard gerealiseerd. Het Groene Burenerf wordt een waar paradijs voor natuurliefhebbers, waar bewoners ook in de eigen privé-buitenruimte van kunnen genieten.

Dit duurzame initiatief is opgestart in 2018 vanuit een burgerinitiatief in nauwe samenwerking tussen de Groene Buren, deltaWonen en begeleidend architect Mara Breunesse van Infinitief (Kampen), en mogelijk gemaakt dankzij de steun van de gemeente Kampen. Het ontwerp wordt uitgevoerd door Kramer’s Bouwbedrijf (St. Nicolaasga) en Totec Installatiebedrijf (Urk).

Nog één woning te koop
Er is nog plek voor enkele Groene Buren! Hoewel de sociale huurwoningen al een aanzienlijke wachtlijst hebben, zoeken de Groene Buren voor 1 koopwoning nog een koper die hun enthousiasme voor dit project deelt. Voor meer informatie over dit unieke project en de beschikbare woning, verwijzen we graag naar de website van de Groene Buren: www.groeneburenkampen.nl.

De Groene Buren organiseren zaterdag 25 november een informatiedag bij OBS Villa Nova, waar iedereen die geïnteresseerd is in dit project van harte welkom is.