Op zaterdag 9 februari 2019 hebben een aantal Groene Buren een bezoek gebracht aan een bouwbedrijf. Voor Groene Buren zoeken we naar een geschikt bouwbedrijf niet te ver uit de buurt. In Friesland, aan de keukentafel van zijn zelfgebouwde huis met weids uitzicht op de weilanden, geeft de eigenaar van dit bouwbedrijf ons zijn visie over zijn manier van duurzaam bouwen. Energiek en gedreven vertelt hij in 2,5 uur zijn visie over woningen met een minimale milieubelasting.

 

Hij was 10 jaar timmerman, volgde de lerarenopleiding bouwkunde en is nu deeltijd praktijkdocent, heeft een bouwkundig adviesbureau en is aannemer. Op dit moment onderzoekt hij mogelijke samenwerking met andere bouwbedrijven. De bouwer is een voorloper op het gebied van digitale ondersteuning van het hele bouwproces. Daardoor kan hij, samen met een architect en alle leden van het bouwteam, de woning tot in detail in de computer tekenen en vervolgens in delen fabriceren in zijn werkplaats. Als de fundering er ligt, kan de woning in vier dagen opgebouwd worden. De besparing die je krijgt door op deze optimalisatie van het bouwproces, kun je uitgeven aan betere materialen.

 

Het gaat om houtskeletwoningen waarvan de wanden goed damp (vocht) doorlaten, maar geen kieren hebben en dus geen lucht doorlaten. Dus damp-open en lucht-dicht. Te vergelijken met een goed winterjack: je blijft er warm in, de wind komt er niet doorheen, maar transpiratievocht wordt wel afgevoerd. Als isolatiemateriaal worden houtvezelplaten en cellulose gebruikt. Brandwerendheid, geluidsisolatie en het vermogen om vocht op te slaan zijn belangrijk bij de keuze van materialen.

Behalve over de constructie, hebben we het gehad over de installaties voor energie en warmte. Leveranciers kritisch te bevragen over hoe goed de installatie werkt is erg belangrijk. Nog belangrijker is dat de verschillende installaties goed op elkaar inwerken. En daar ontbreekt het nog wel eens aan. Kennis van de werking van de verschillende installatiesystemen is voor onszelf dus ook van groot belang. Dit is onder andere een uitdaging voor de Groene Burenwerkgroep ‘energie’!

We zijn met een positief gevoel huiswaarts gegaan.