CPO HET GROENE BURENERF

Wonen op een 21ste eeuws ‘boerenerf’, in een natuurinclusieve, biodiverse, groene woonomgeving op het Onderdijks aan de rand van Kampen. We gaan energieneutraal en zo duurzaam en gezond mogelijk bouwen. En streven naar een prettig, sociaal woonklimaat waar buren elkaar kennen, betrokken zijn en samen voorzieningen delen.

CPO
We ontwikkelen de woningen zelf in een Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) samen met:
– Architect en & CPO begeleider Infinitief (Kampen)
– Aannemer Kramer’s Bouw (St. Nicolaasga)
– Installateur Totec (Urk)
– Constructeur Borreman (Heerde)
– Noorman bouw- & milieuadvies (Groningen)

Voor de sociale huurwoningen is stichting deltaWonen als partner betrokken. Ook de gemeente Kampen denkt enthousiast mee in het project. Zo realiseren we onze individuele woonwensen en onze ambities op duurzaamheid en gedeelde voorzieningen. Ook betaalbaarheid verliezen we – juist in deze tijd van flinke bouwkostenstijgingen – niet uit het oog.

Lijkt groen, sociaal en duurzaam wonen jou ook iets? En kun je je vinden in onze uitgangspunten?

 

NOG WONINGEN VRIJ!

Er zijn afgelopen tijd enkele woningen vrijgekomen. Hiervoor kun je nog in aanmerking komen. Voor de al vergeven woningen houden we een wachtlijst bij, waarvoor je je kunt aanmelden.

 

nul-op-de-meter
In een herontwerp is zoveel mogelijk slim bezuinigd. Tegelijk houden we nadrukkelijk vast aan het energieneutraal zijn van de woningen. Dat wil zeggen dat de woningen per jaar zelf net zoveel energie opwekken als nodig is voor het gebruik ervan. Dat maakt ze in aanschaf relatief wat duurder, in gebruik is dit milieuvriendelijker en scheelt dit flink in de kosten.

duurzaam
We bouwen met onderhoudsvrije gevels van verduurzaamd, voorvergrijsd hout. We krijgen een erfwarmtenet in gezamenlijk eigendom en eigen beheer. En we beheren zelf ons groene erf.

Een daling van de hypotheekrente in combinatie met de flinke stijgingen in bouwkosten van de afgelopen twee jaar, maar soms ook privé-omstandigheden, leidden ertoe dat we toch van sommige Groene Buren afscheid hebben moeten nemen.

planning
Start bouw van dit project is gepland voor na de bouwvak van dit jaar. We beginnen met de moestuinwoningen en de schuurwoningen. Voor de overige woningen is de grondoverdracht in november gepland. En start bouw begin 2024. De bouwduur per plandeel duurt ca. driekwart tot één jaar.

 

Er zijn nog enkele woningen te koop!
Voor de overige woningen zijn wachtlijsten, waarvoor je je kunt aanmelden.

Wil je ook wonen op deze prachtige plek? Spreekt energieneutraal, duurzaam bouwen je aan? Lijkt het je leuk naast je eigen vrijheid om samen een groen erf met ontmoetingsruimte te hebben? Wil jij je buren kennen?

 

OPZET VAN HET ERF

Rond een GEDEELD, GROEN ERF bevinden zich 26 woningen, in een mix van sociale huur tot koop, in verschillende prijsklassen en geschikt voor diverse huishoudens: gezinnen met kleine kinderen of tieners, soms met grootouders nabij, singles, stellen en in leeftijd van twintigers tot senioren.

Alle woningen hebben privé-buitenruimte, grenzend aan gemeenschappelijk groen.

Centraal in het erf staat de ontmoetingsruimte de Deel. Deze speelt een belangrijke sociale rol in ons project. Iedere Groene Buur kan gebruik maken van de ontmoetingsruimte, zonder drempels in financiële draagkracht of mobiliteit. Binnen is het prettig toeven, met zowel spontane als georganiseerde activiteiten. 

Buiten is er een grote gemeenschappelijke tuin, waar je heerlijk onder de boom kunt lezen, van het groen kan genieten, kruiden kunt plukken voor de maaltijd en elkaar kunt ontmoeten.

Naast de groenstrook achter de moestuinwoningen wordt een buurtmoestuin gerealiseerd, die uitloopt in een buurtboomgaard. Samen met buurtbewoners uit
De Terpen en de gemeente zijn we begonnen om de moestuinen en de boomgaard vorm te geven en aan te leggen. We zullen deze gezamenlijk beheren.
De omgeving is aantrekkelijk voor diverse planten, bomen, insecten, vogels en andere dieren. De omliggende natuur wordt beschermd en krijgt de ruimte. We wonen als Groene Buren in een groene omgeving. Je loopt zo naar het Reevediep en de IJssel.

Voor de toekomst zijn er mogelijkheden voor een slim energienet met buurtbatterij, een distributiepunt voor duurzame producten, oplaadpalen en deelauto’s.

LOCATIE

Het Groene Burenerf krijgt een plaats in nieuwbouwwijk De Terpen in het Onderdijks, aan de rand van Kampen met de natuur als achtertuin.

Dit is de link naar de locatie in Google Maps.

Hier zie je een impressie gemaakt door Qroost Imagemakers.

Het Groene Burenerf maakt deel uit van de laatste nieuwe uitbreiding "De Terpen" van nieuwbouwwijk Het Onderdijks in Kampen. Toekomstige bewoners kregen in een ontwerpfestival de kans om samen deze bijzondere woonbuurt mee te ontwerpen. Zo is zijn ook de Groene Buren in beeld gekomen bij de gemeente Kampen. Deze werd zo enthousiast over hun plannen dat zij een driehoekig perceel kregen toegewezen voor collectief particulier opdrachtgeverschap.

De rest van de Terpen moet worden verhoogd om voldoende droog te blijven om te kunnen bebouwen. Hier komt dorpse bebouwing op terpen. Tussen de terpen komt groene, openbare ruimte. De privacy en eventuele rommeligheid van de tuinen wordt afgeschermd met hagen.

De invulling van het driehoekige perceel van het Groene Burenerf wordt een éénentwinstigste-eeuwse variant van een boerenerf. 

De bovenkant van deze afbeelding wijst naar het noorden.

ARCHITECTUURVISIE

Architectuurvisie

(pdf 34,5 MB)

KOM ERBIJ!

Heb je INTERESSE, wil je je aanmelden voor een woning, de wachtlijst of heb je een vraag? Stuur een mailtje naar contact@groeneburenkampen.nl of vul hieronder je bericht in. We nemen dan snel contact met je op!

13 + 2 =