Het Groene Burenerf

CPO HET GROENE BURENERF

Wonen op een 21ste eeuws ‘boerenerf’, in een natuurinclusieve, biodiverse, groene woonomgeving op het Onderdijks aan de rand van Kampen. We gaan energieneutraal en zo duurzaam en gezond mogelijk bouwen. En streven naar een prettig, sociaal woonklimaat waar buren elkaar kennen, betrokken zijn en samen voorzieningen delen.

CPO
We ontwikkelen de woningen zelf in CPO (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap), samen met onze architect en & CPO begeleider Infinitief (Kampen), aannemer Kramer’s Bouw (St. Nicolaasga), installateur Totec (Urk), constructeur Borreman (Heerde) en Noorman bouw- & milieuadvies (Groningen). Voor de sociale huurwoningen is stichting deltaWonen als partner betrokken. Ook de gemeente Kampen denkt enthousiast mee in het project.
Zo realiseren we onze individuele woonwensen en onze ambities op duurzaamheid en gedeelde voorzieningen. Ook betaalbaarheid verliezen we niet uit het oog.

Lijkt groen, sociaal en duurzaam wonen jou ook iets? En kun je je vinden in onze uitgangspunten?

 

LAATSTE WONINGEN 

Er zijn afgelopen tijd enkele woningen vrijgekomen. Hiervoor kun je nog in aanmerking komen. Voor de al vergeven woningen houden we een wachtlijst bij, waarvoor je je kunt aanmelden.

 

ontwerp
De combinatie van flinke stijgingen in bouwkosten de afgelopen twee jaar naast een daling van de hypotheekrente, maar soms ook privé-omstandigheden, betekenden dat sommige Groene Buren stopten. In een herontwerp is zoveel mogelijk slim bezuinigd. Tegelijk houden we vast aan het energieneutraal zijn van de woningen. Dat wil zeggen dat de woningen per jaar zelf net zoveel energie opwekken als nodig is voor het gebruik ervan. Dat maakt ze in aanschaf relatief wat duurder, in gebruik is dit milieuvriendelijker en scheelt dit flink in de kosten. We bouwen met onderhoudsvrije gevels van verduurzaamd, voorvergrijsd hout.
We krijgen een erfwarmtenet in gezamenlijk eigendom en eigen beheer. En we beheren zelf ons groene erf.

planning
Start bouw van dit project is gepland voor mei dit jaar. We beginnen met de moestuinwoningen en de schuurwoningen. In november start de bouw van de tweede fase. De bouwduur per plandeel duurt ca. driekwart tot één jaar.

Er zijn nog enkele woningen te koop!
Voor de overige woningen zijn wachtlijsten, waarvoor je je kunt aanmelden.

Wil je ook wonen op deze prachtige plek? Spreekt energieneutraal, duurzaam bouwen je aan? Lijkt het je leuk naast je eigen vrijheid om samen een groen erf met ontmoetingsruimte te hebben? Wil jij je buren kennen?

 

OPZET VAN HET ERF

Rond een GEDEELD, GROEN ERF bevinden zich 26 woningen, in een mix van sociale huur tot koop, in verschillende prijsklassen en geschikt voor diverse huishoudens: gezinnen met kleine kinderen of tieners, soms met grootouders nabij, singles, stellen en in leeftijd van twintigers tot senioren.

Alle woningen hebben privé-buitenruimte, grenzend aan gemeenschappelijk groen. In de gemeenschappelijke tuin komt ONTMOETINGSRUIMTE de Deel, straks eigendom van de vereniging – waarin ook huurders lid zijn. 

Aan de noordoostzijde van het gebied is een openbare groenstrook met wandelroute met alle ruimte voor BUURTMOESTUINEN en BUURTBOOMGAARD.

Voor de toekomst zijn er mogelijkheden voor een slim energienet met buurtbatterij, een distributiepunt voor duurzame producten, oplaadpalen en deelauto’s.

LOCATIE

Het Groene Burenerf krijgt een plaats in nieuwbouwwijk De Terpen in het Onderdijks, aan de rand van Kampen met de natuur als achtertuin. 

Hier zie je een impressie gemaakt door Qroost Imagemakers.

Het Groene Burenerf maakt deel uit van de laatste nieuwe uitbreiding "De Terpen" van nieuwbouwwijk Het Onderdijks in Kampen. Toekomstige bewoners kregen in een ontwerpfestival de kans om samen deze bijzondere woonbuurt mee te ontwerpen. Zo is zijn ook de Groene Buren in beeld gekomen bij de gemeente Kampen. Deze werd zo enthousiast over hun plannen dat zij een driehoekig perceel kregen toegewezen voor collectief particulier opdrachtgeverschap.

De rest van de Terpen moet worden verhoogd om voldoende droog te blijven om te kunnen bebouwen. Hier komt dorpse bebouwing op terpen. Tussen de terpen komt groene, openbare ruimte. De privacy en eventuele rommeligheid van de tuinen wordt afgeschermd met hagen.

De invulling van het driehoekige perceel van het Groene Burenerf wordt een éénentwinstigste-eeuwse variant van een boerenerf. 

De bovenkant van deze afbeelding wijst naar het noorden.

ARCHITECTUURVISIE

Architectuurvisie

(pdf 34,5 MB)

KOM ERBIJ!

Heb je INTERESSE, wil je je aanmelden voor een woning of wachtlijst of heb je een vraag? Stuur een mailtje naar contact@groeneburenkampen.nl of vul hieronder je bericht in. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op!

9 + 10 =